Špičky KSČM si postavily hlavu: chtějí změnit podmínky tolerance menšinové vlády Andreje Babiše.

Komunisté chtějí jednat s vládní stranou ANO o změně podmínek tolerance menšinové vlády Andreje Babiše. Podle předsedy Vojtěch Filipa totiž původní dohoda nepočítala s dopady pandemie. Neslíbil tak zatím podpořit návrh o zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun.

“Jsme přesvědčeni, že sedm základních bodů pro toleranci vlády nijak nepočítalo s tím, že přijde krize způsobená pandemií. Uvažujeme o tom, že budeme jednat i o změně těch sedmi bodů v dohodě o toleranci,” uvedl Vojtěch Filip.

Rozhodnutí strany oznámil předtím, než na jednání výkonného výboru KSČM dorazila ministryně financí Alena Schillerová jednat o podpoře navýšení schodku státního rozpočtu. Návrh má Sněmovna schvalovat 16. června.

Podle Filipa je ale možné, že vláda bude muset hlasování o rozpočtu odložit, protože ústřední výbor strany by mohl změnu dohody projednat až 20. června. Zdůraznil, že nové podmínky budou “zásadně věcné”, nikoli personální.

Zároveň uvedl, že komunisté mají výhrady i vůči návrhu rozpočtu: “Nejsme přesvědčeni, že samotné zvýšení schodku může přinést nastartování ekonomiky, když nebude jasno, kam ty prostředky budou směrovány.”

Podle Miloslavy Vostré, předsedkyně rozpočtového výboru za KSČM, bude záležet na tom, jak bude zajištěno financování zdravotních a sociálních služeb.

Komunistům se nelíbí ani plošný příspěvek obcím. Ten by měla podle vlády dostat každá obec ve výši 1200 korun na každého obyvatele.

Komunisté by však příspěvek přiznali jen obcím do 3000 obyvatel. Ostatním by pomohli navýšením rozpočtů krajů, které rozdělují peníze například na opravy silnic či sociální služby.

KSČM toleruje již dva roky menšinovou vládu ANO a ČSSD a její poslanci hlasují pro klíčové vládní návrhy. Za to si komunisté vymohli dodržování sedmi priorit.

Mezi ně patří trvalý růst minimální mzdy, valorizace důchodů, ochrana přírodních zdrojů “před zcizením do zahraničních rukou”, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí.

Mezi další podmínky patří zabránění dalšímu nárůstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů nebo udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez zvyšování spoluúčasti pacientů.

(anv)