Šéfka MMF Kristalina Georgievová vybízí vlády k dalším výdajům na boj s důsledky koronaviru.

Mezinárodní měnový fond vyčíslil dosavadní náklady na boj s šířením koronaviru a s jeho ekonomickými dopady na zhruba deset bilionů dolarů (234 bilionů korun). Tolik vydaly vlády v rámci rozpočtových opatření. Kvůli zhoršujícím se prognózám o vývoji ekonomiky to ale podle MMF nestačí.   

“Dobrou zprávou je, že vlády po celém světě podnikly mimořádná opatření k záchraně životů a k zajištění živobytí,” uvedla ředitelka MMF Kristalina Georgievová.

Podle ní je ale vzhledem k vážnosti krize zapotřebí další velké úsilí.

Do extrémní chudoby by se totiž v důsledku pandemie mohlo dostat až 100 milionů lidí. Dodatečné výdaje by tak podle Georgievové měly cílit na minimalizaci ztrát pracovních míst a na odvrácení růstu nerovností.

O zhoršení ekonomického výhledu mluví i Světová banka. Podle její aktuální předpovědi se světové hospodářství letos propadne o 5,2 procenta. Což znamená nejhlubší recesi od druhé světové války.

MMF byla v tomto ohledu zatím optimističtější. V dubnu předpověděla pouze tříprocentní pokles. V květnu ale signalizovala zhoršení výhledu. Svou prognózu by měl fond aktualizovat 24. června.

(anv)