Na boj s kůrovcem a suchem půjdou další miliardy, slíbila ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Na boj s kůrovcem a suchem by měly putovat další miliardy korun. Ministerstvo zemědělství by mělo navíc dostat 7 miliard na kůrovcovou kalamitu a 1,6 miliardy na boj se suchem. Další 2 miliardy korun pak dostane ministerstvo životního prostředí na budování vodovodů, kanalizací a zadržování vody v krajině. Uvedla to šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

Informovala o tom Česká televize.

„V tuto chvíli jsme vyslyšeli požadavky, protože jak boj s kůrovcem, tak boj se suchem jsou pro naši zemi a naše občany jedno z nejdůležitějších témat,“ řekla ministryně.

Sněmovna ale nejdříve musí schválit novelu zákona o státním rozpočtu se schodkem 500 miliard korun.

Babišova vláda přitom už slíbila ministerstvu zemědělství navýšení rozpočtu na vodohospodářství o miliardu korun. Rozpočet ve vodní oblasti by se tak celkově měl zvýšit o 2,6 miliardy korun.

Další 3 miliardy korun má slíbeno ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ty by měl ale dostat až v rozpočtu na příští rok.

Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu odhalila, že státní podnik Lesy ČR postupoval při řešení kůrovcové kalamity laxně. Přestože situace začala gradovat v roce 2016, systémové řešení přijaly Lesy ČR ale až v roce 2019 ve strategii na léta 2019 až 2024.

Ministerstvo zemědělství přitom podnik nijak nenutilo, aby postupoval v řešení kalamity razantněji. (pel)

Lesy ČR přistupovaly ke kůrovci laxně: Kalamitu řešil státní podnik až 3 roky poté a pomalu

Sucho v Česku je tak katastrofální, že jde vidět už i z vesmíru, ukázala data ESA

Česko se potýká s katastrofálním suchem. Stát chystá krizový plán