Absurditou roku 2020 zvolili podnikatelé tři rozdílné sazby DPH na pivo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Absurditou roku 2020 zvolili podnikatelé bizarní tři sazby DPH na pivo. Na 2. místě skončila žádost o potvrzení školy, když stát všechny školy zavřel. Třetí je povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky v zavřených hotelech. 

Výsledky každoroční ankety zveřejnila Hospodářská komora ČR.

Letošní ročník byl podle organizátorů odlišný zejména kvůli mimořádné situaci způsobené koronavirem.

V narychlo vydávaných vyhláškách a nařízeních vlády se jich objevila celá řada.

Podnikatele nejvíce udivila novela zákona, která definovala 3 různé úrovně daně na pivo stanovené podle toho, kde zákazník nápoj vypije.

V hospodě je pivo zdaněné 10 procenty. Když si ho ale spotřebitel koupí u stánku, zaplatí daň 21 procent. Nealkoholické pivo je pak zdaněné 15 procenty.

„Nedejbože, když se někdo rozhodne, že si nechá natočit do džbánku s sebou. Hospodský, vyznej se,“ míní Jan Květ, Národní obchodní manažer pro malé a střední firmy společnosti Vodafone Czech Republic, který je čestným partnerem soutěže Firma roku.

Absurdita roku je podle organizátorů anketou, která poukazuje na největší komplikace spojené s podnikáním v České republice.

„Podnikatelé a živnostníci jsou přitom páteří naší ekonomiky, není třeba jim lámat obratle a ohýbat záda ještě víc, než je bezpodmínečně nutné,“ uvedla Zuzana Filipová, ředitelka komunikace a CSR skupiny MONETA, která je čestným partnerem soutěže Živnostník roku.

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a Moneta Živnostník roku.

V loňském roce zvolili podnikatelé Absurditou roku exekuce na mzdy zaměstnanců.

Za dobu své existence přispěla anketa k odstranění celé řady zbytečných zákonů a vyhlášek.

Z dnes už zrušených absurdit je to třeba povinnost vést evidenci o kontrolách na zdravotní nezávadnost, i když tuto evidenci mají povinnost vést kontrolní úřady.

Dále třeba neuznávání dokumentů posílaných úřady podnikatelům do datových schránek jinými úřady za originály nebo vládní nařízení určující firmám, kdy mají vymalovat.

Bizarní byla i vyhláška ukládající fyzioterapeutům mít ve své ordinaci velké zrcadlo. (pel)

Pivaři si levnější točené pivo nedají. DPH se sice snížila na 10 %, ale hospody jsou zavřené

Babiš popletl hlášení o pivu: Snížení DPH ušetří hospodským méně