Pivo v Česku zůstalo dražší, i když vláda snížila sazbu DPH na 10 %. Hospody totiž zůstávají zavřené. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Pivaři v Česku si zatím neužijí levnější točené pivo ve svých hospodách. Sazba DPH na točené pivo v restauracích se sice od 1. května snížila na 10 %, ale hospody po celé zemi zatím kvůli koronaviru musí zůstat zavřené. Točené pivo v hospodě si žádný zákazník dát nemůže. Pivaři musí dále konzumovat dražší pivo zdaňované 21% sazbou DPH.

V pátek 1. května vstoupila v účinnost novela, která snižuje sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva z 21 na 10 procent. Zákazníci restaurací však z významného snížení DPH nebudou mít prozatím žádný užitek.

Vláda totiž restaurace zavřela a tyto provozovny mohou prodávat jen přes okno na ulici. A v tom je nepříjemný paradox: u točeného piva prodávaného s sebou totiž nadále platí základní 21procentní sazba DPH.

Na situaci upozornil server novinky.cz.

Snížená 10% sazba DPH se týká jen čepovaného piva konzumovaného v restauračním zařízení. Balené pivo i točené pivo prodávané s sebou zůstávají v 21procentní sazbě.

Restaurace a hospody však až do 11. května musí kvůli koronavirové epidemii prodávat jídlo i pivo výhradně s sebou. O možnost prodávat pivo se sníženou sazbu DPH tak minimálně na 10 dní přijdou.

Nejasnost kolem snížení DPH na pivo byla kritizována už dříve.


SAZBY DPH OD 1. 5. 2020


Snížená sazba DPH platí pouze u čepovaného piva v restauraci či v hospodě, ale nevztahuje se na pivo v plechovce vypité v restauraci, ani na točené pivo koupené s sebou. (sfr)