V desítkách měst napříč Českem se opět protestovalo proti premiérovi Babišovi a jeho vládě.

Příznivci spolku Milion chvilek pro demokracii vyrazili znovu protestovat do ulic. Lidé demonstrují hlavně kvůli nesouhlasu s postupem vlády během koronavirové krize. Podle původního plánu se protest měl uskutečnit v omezeném počtu účastníků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) však pár několik hodin před začátkem informoval, že se na demonstrace od úterních 15:00 vztahuje výjimka z nařízení, které zakazuje hromadné akce s účastí více než 500 lidí.

„Nalijme si čistého vína. Tato vláda poškozuje naši zemi. Tato vláda poškozuje miliony lidí. Je třeba se proti tomu důrazně ozvat. Andrej Babiš a jeho vláda kašlou na lidi. Hrabou jen pod sebe. Starají se jen o své vlastní zájmy,“ píše spolek na webu.

Největší demonstrace se konala na Staroměstském náměstí v Praze.

Podle organizátorů probíhaly protestní akce na 167 místech v České republice.

Do ulic vyrazili lidé například také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Kroměříži, Mladé Boleslavi, Opavě, Ostravě, Plzni, Strakonicích, Uherském Hradišti nebo Zlíně.

Původně měla být akce omezena na 500 osob. Toto však od úterní 15:00 padlo, ministerstvo zdravotnictví udělilo výjimku.

„Naší prioritou je chránit zdraví občanů. Proto všechna ta opatření. Demonstrace jsme ale nikdy nezakázali. Abychom však předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím, s účinností od dnešní 15 hod.,“ napsal Vojtěch na Twitteru.

„Nejde o žádnou ´výjimku´ a milostivé povolení, jak se to pokouší ministr Vojtěch podat. Je to uznání toho, že jsme měli pravdu, protože původní výklad omezující právo na shromažďování by soud shodil jako protiústavní,“ reagoval spolek na Facebooku.

„A je neuvěřitelné, že přestože je akce nahlášená už 10 dní, tak se podmínky pro ni zásadně změní tři hodiny před začátkem. Skoro to nevypadá jako náhoda,“ dodal.

Hlavním cílem je podle organizátorů vyjádřit nesouhlas s postupem kabinetu v době epidemie koronaviru, ale protestovat chtějí také proti střetu zájmu premiéra a proti rozkladu demokracie.

Upozornili například na nedostatečnou a pomalou finanční pomoc české ekonomice nebo netransparentní veřejné zakázky na zdravotnický materiál.

Spolku vadí i návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, který může podle kritiků pomoci Babišovi v jeho sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Vláda jej minulý týden hlasy ministrů za hnutí ANO i přes odpor koaliční ČSSD schválila. (pel)

Babišova vláda chce v koronavirové krizi protlačit zákon, který může nahrávat svěřenským fondům premiéra