Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) chce ve stavu koronavirové nouze schválit zákon, který by Babišovi významně pomohl se střetem zájmů.

Vláda chce protlačit zákon, který by premiérovi Andreji Babišovi (ANO) pomohl s kauzou střetu zájmů. Kabinet totiž dodatečně na pondělí schůzi zařadil návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Upozornil na to spolek Milion chvilek na svém Facebooku. 

„Pane Andreji Babiši, myslíte to vážně – chtít pod rouškou koronaviru – narychlo dělat čachry se zákonem o evidenci skutečných majitelů? Není tajemství, že tento zákon by mohl být pro posouzení vašeho střetu zájmů a potvrzení faktického vlastnictví Agrofertu zásadní,“ napsal spolek. 

Současně vyzval ke stažení bodu z jednání vlády, ale především narovnání samotného zákona o evidenci skutečných majitelů tak, aby se vztahoval i na svěřenské fondy Andreje Babiše.

Organizace Transparency International (TI) upozornila, že podle nové předlohy by Babiš byl považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka holdingu.

„Babiš je ve střetu zájmů a v rámci nynější mimořádné situace není tento zákon na pořadu dne. Je třeba odborné debaty a ne kradmé schvalování zásadního zákona, který mu může hrát do karet,“ napsala TI na sociálních sítích.

Jedná se konkrétně o část, kterou do návrhu zákona prosadilo ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (ANO). Podle serveru Seznam Zprávy z ní vyplývá, že za skutečného majitele svěřenského fondu bude zcela automaticky považován obmyšlený, což je osoba, která má z fondů prospěch (v tomto případě Babiš).

Sám Babiš informace Milionu chvilek popřel.

„Samozřejmě na sítích probíhá účelově zmanipulovaný obrázek od Milionu chvilek, který sdíleli i někteří novináři a má vytvořit dojem, že resorty předkládají mimořádně jen jeden zákon, což je lež,“ uvedl na Twitteru.

Opozice Babiše kritizuje, že chce zákon prosadit v době nouzového stavu, který je v Česku od čtvrtka kvůli šíření koronaviru. (pel)