Podle premiéra Andreje Babiše už není třeba nikdy zavádět plošná opatření, stačí chytrá karanténa.

Andrej Babiše odmítl požadavek opozice, aby se vláda připravila na případnou druhou vlnu epidemie. Podle premiéra je potřeba v Česku zvládnout ekonomickou krizi, proto vláda plošná omezení proti epidemii už nikdy nezavede. 

„Není třeba vytvářet speciální plán,“ uvedl, čímž zčásti zpochybnil předchozí kroky své vlády, která tvrdě hájila několikatýdenní uzavírky škol, obchodů nebo restaurací.

„Neměli bychom se nechat strašit. Je to lokální infekce, jsme na to připraveni,“ upozornil Andrej Babiš (ANO), že stát je připraven sledovat epidemii v jejích ohniscích, jakým je teď Karviná v Moravskoslezském kraji.

„Plán je takový, že každý den to sledujeme, chytrá karanténa to sleduje,“ dodal. Česko je podle něj na druhou vlnu připraveno: „Z první vlny jsme se poučili a jsme připraveni.“

Odmítl tak požadavek opozice, která se ve čtvrtek snažila ve Sněmovně prosadit, aby vláda prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv zajistila do konce srpna dostatek ochranných pomůcek pro případ druhé vlny epidemie koronaviru.

Marně žádala i o to, aby se do nákupů více zapojily české firmy.

„Nechápu, co od nás opozice chce, už to nebude nikdy plošné opatření,“ reagoval Babiš.

Zčásti tak zpochybnil svá dřívější tvrzení, že právě plošnými opatřeními se podařilo zabránit nekontrolovatelnému šíření epidemie.

„Díky těmto opatřením nenastaly katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku a ve Spojených státech,“ zdůraznil premiér koncem dubna.

Pomohl si i příkladem Singapuru, který čelil druhé vlně epidemie poté, co uvolnil přísná opatření.

(anv)