Ekonomická situace českých firem se kvůli koronavirové krizi výrazně zhoršuje. Propad zakázek za květen a červen hlásí 70 procent firem.

Firmy v Česku přicházejí kvůli koronavirové krizi o stále více zakázek a potýkají se častěji se špatnou platební morálkou svých odběratelů. Opatření státu v oblasti daní zatím podnikům moc nepomáhají. Ukázal to průzkum Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterého se zúčastnilo 242 podniků.

„Řadě firem vypadla ze dne na den velká část nebo celé tržby. K tomu se přidaly zvýšené náklady na ochranné pomůcky, hygienická opatření, logistiku či vyšší zásoby,“ vysvětlil Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Firmy podle něj najednou přišly o část zaměstnanců, kteří zůstali doma s dětmi, nebo nemohli přijet z okolních zemí.

Zatímco na začátku dubna v průzkumu Svazu průmyslu hlásilo 43,5 procenta firem, že se v příštích dvou měsících bude potýkat s propadem zakázek o více než 20 procent, v květnu už se jejich podíl zvedl na 70 procent.

Přitom roste podíl firem, kterým objem zakázek meziročně klesá o více než 40 procent. V dubnu jich bylo 23 procent, v květnu jich takto velký propad hlásilo 48 procent.

Svaz proto volá po oživení ekonomiky.

„Řada firem se teprve do problémů dostává. Proto po vládě chceme, aby program Antivirus prodloužila až do srpna. Pomohlo by to 71 procentům firem, které se našeho průzkumu zúčastnily,“ uvedl Hanák.

Vládní program Antivirus podle svazu jako jediný funguje dobře.

A zhoršuje se také platební morálka firem. Zatímco v dubnu uvádělo 34 procent firem, že jejich partneři přestávají platit faktury ve lhůtě splatnosti, v květnu už se s opožděnými platbami setkalo 44 procent firem.

Významnou ztrátu za rok 2020, která by mohla ohrozit existenci firmy, očekává 40 procent respondentů.

„Podniky potřebují získat přístup k hotovosti, aby mohly platit své závazky. V tomto ohledu zatím pomoc státu nefungovala rychle a dostatečně. Programy Covid I a Covid II firmám podle našeho průzkumu vůbec nepomohly,“ dodal Hanák.

Daňová opatření vůbec nepomohla 62 procentům firem.

Nejzranitelnější jsou v nynější krizi malé firmy. Z podniků, které hlásí propad zakázek o více než 40 procent, je 85 procent malých firem s méně než 50 zaměstnanci. (pel)