EU donutila Maďarsko zrušit tranzitní zóny na hranicích, kde zadržovalo migranty.

Maďarsko musí zrušit tranzitní zóny na hranicích se Srbskem, kde zadržovalo migranty žádající o azyl až do vyřízení. Oznámil to šéf kanceláře premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás. Evropský soudní dvůr totiž v minulém týdnu dospěl k rozhodnutí, že tranzitní zóny se rovnají zadržování bez zákonného důvodu a že tato praxe má skončit.

Gulyás řekl, že vláda nesouhlasila s rozsudkem ESD a považovala to za riziko pro evropskou bezpečnost, ale „jsme povinni vyhovět rozhodnutím a Maďarsko tak učiní“.

V budoucnu budou muset žadatelé o azyl usilující o vstup do Maďarska požádat o azyl na maďarských konzulárních úřadech v zemích mimo EU.

V současné době jsou podle Gulyáse zadržováni 4 migranti. Dalších 280 bude převezeno do přijímacího střediska pro uprchlíky.

Maďarsko vytvořilo tranzitní zóny po vybudování drátěných plotů na jižních hranicích se Srbskem a Chorvatskem, aby v roce 2015 zastavilo příliv migrantů.

Vládu premiéra Viktora Orbána kvůli její tvrdé protiimigrační politice kritizují mezinárodní organizace i ochránci lidských práv. (pel)