Tisíce lidí v Evropě demonstrovaly proti koronavirovým opatřením a tomu, jak si počínají jednotlivé vlády.

Tisíce lidí v Evropě o víkendu protestovaly proti koronavirovým opatřením a úplnému uzamčení kontinentu. Lidé ve Stuttgartu se dostavili bez zakrytého obličeje vybaveni transparenty s hesly jako „Rouška je moderním otroctvím“. Ve Švýcarsku a Británii policie pozatýkala desítky lidí. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

V Německu se tisíce lidí po celé zemi v sobotu vydaly do ulic na protest proti omezením kancléřky Angely Merkelové.

Počet obětí na covid-19 byl v zemi nižší než u většiny evropských sousedů a některá opatření přitom již byla uvolněna.

Stuttgart povolil demonstraci jen s omezením počtu účastníků na 5 tisíc. Lidé se dostavili bez zakrytého obličeje vybaveni transparenty s hesly jako „Rouška je moderním otroctvím“.

Protestovalo se i v Mnichově, Berlíně nebo Drážďanech.

Pravidelné protesty obnovilo také hnutí tzv. žlutých hvězd ve Francii. Ministr vnitra Christophe Castaner je dopředu varoval, že na jednom shromáždění nesmí být víc než 10 lidí. Demonstranti se proto v pochodu střídali po deseti.

Demonstraci u sídla švýcarské vlády v Bernu policisté rozehnali a desítky účastníků zadrželi. Podobně zasáhla policie v Curychu a Basileji. V zemi jsou zakázaná všechna shromáždění s více než pěti lidmi.

Celkem 19 lidí bylo zatčeno také v Londýně. Byli viděni policejní důstojníci, kteří odnášeli protestující, včetně bratra britského bývalého vůdce labouristů Jeremyho Corbyna, Piersa Corbyna.

V Polsku policie použila slzný plyn proti demonstrantům, kteří požadovali, aby vláda jednala rychleji, aby podniky mohly znovu otevřít. Lidé nesli transparenty s nápisy „Práce a chléb“ a „Bude to zase normální“.

Ve Španělsku protestující odsoudili vládu jako komunisty usilující o zničení země. (pel)