Ekonomika v ČR by se za letošní rok mohla propadnout o více než 13 procent, pokud by Česko letos zasáhla ještě druhá vlna koronavirové pandemie.

Ekonomika v ČR by se za letošní rok mohla propadnout o více než 13 procent, pokud by Česko letos zasáhla ještě druhá vlna koronavirové pandemie. Předpokládá to ČNB v jedné z variant možného scénáře vývoje ekonomiky ve své zprávě o inflaci.

ČNB předpokládá celkem tři scénáře možného vývoje.

Podle základního scénáře klesne hrubý domácí produkt (HDP) ČR v letošním roce o 8 procent. V následujícím roce ČNB počítá s růstem HDP o 4 procenta.

Druhý scénář počítá pro rok 2020 s dlouhotrvající pandemií a poklesem HDP o 10,1 procenta. V roce 2021 by podle tohoto scénáře mohlo přijít oživení ekonomiky a a růst o 3,2 procenta.

Nejpesimističtější scénář předpokládá druhou vlnu pandemie v Česku ještě v letošním roce. Podle tohoto scénáře má letos dojít k poklesu ekonomiky o 13,5 procenta. Tato varianta navíc nepočítá s oživením ekonomiky v roce 2021.

Místo toho by HDP v příštím roce klesl o dalších 1,5 procenta.

ČNB ve své zprávě předpokládá pro letošní rok v základním scénáři inflaci 2,8 procenta, stejně jako loni.

U déletrvající pandemie odhaduje inflaci na 2,6 %.

Ve třetím scénáři, tedy v případě druhé letošní vlny pandemie by pak podle ČNB letos inflace činila 2,5 procenta.

Podle nejnovějších dat klesl HDP v ČR v prvním čtvrtletí roku 2020 oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku o 3,6 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Podzimní druhá vlna koronaviru může v ČR kvůli chybné vládní strategii přivodit katastrofu