Evropská komise žaluje Rakousko u soudu EU za odlišné přídavky na děti cizinců.

Evropská komise zažalovala Rakousko u Soudního dvora Evropské unie kvůli omezení přídavků na děti přistěhovalců. Tzv. indexace přídavků na děti pracujících cizinců platná od začátku letošního roku je podle Evropské komise diskriminační. Nejen Češi tak přišli o stovky milionů korun. 

Krácení dávek porušuje „platné předpisy o koordinaci sociálního zabezpečení a je diskriminační, neboť někteří dojíždějící zaměstnanci ze zemí EU, kteří v Rakousku přispívají v plném rozsahu k hospodářství, výdělečné činnosti i sociálnímu pojištění, dostávají nižší dávky než ti, jejichž děti v Rakousku žijí“, zdůvodnila EK rozhodnutí.

Na základě indexace dostávají cizinci ze zemí Evropské unie pracující v Rakousku od rakouského státu na děti žijící v jejich vlasti přídavky odpovídající životním nákladům v zemích původu.

Snížení dávek se dotklo zejména pracovníků ze zemí, jako jsou Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko nebo Bulharsko, zatímco zaměstnanci z bohatších zemí naopak více.

Evropská komise v lednu Rakousko varovala a úpravu vyplácení přídavků na děti odmítla jako diskriminační, protože pracovníci z jiných zemí EU v Rakousku platí stejné daně.

Rakousko argumentovalo tím, že opatření  je plně v souladu s právem EU.

Brusel dal proto Rakušanům ultimátum 2 měsíce na to, aby situaci napravili. (pel)