Babišově vládě chybí miliardy, ale rozpočet obrany se prý škrtat nechystá. Jen musí najít finance na nová bojová vozidla. (Foto: Ministerstvo obrany ČR)

Babišova vláda hledá způsob, jak najít 52 miliard korun na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro Armádu ČR. Kvůli pandemickým opatřením totiž byly ze státního rozpočtu uvolněny miliardy korun, které nyní chybí. I přesto prý premiér Andrej Babiš (ANO) škrty na obraně neplánuje, jen musí najít způsob, kde peníze vezme. 

Předseda vlády to uvedl pro Českou televizi po jednání s představiteli ministerstva a armády.

„Přijel jsem dnes na obranu poděkovat Armádě ČR za to, jak nám pomáhají v boji s koronavirem a zároveň je podpořit. Neplánujeme škrtat armádní rozpočet. Budeme muset jen najít způsob, jak platbu za zakázku na BVP rozložit v čase,“ napsal na Twitteru. 

Babiš v minulosti kvůli pandemii covidu-19 zmínil možnost odložení pořízení nových bojových vozidel. Vojsko se ale podle předsedy vlády musí modernizovat.

„Nemůžeme si dovolit modernizaci armády zastavit. A nemůžeme si dovolit neplnit naše spojenecké závazky,“ řekl.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) se vojáci musí co nejdříve zbavit zastaralé techniky. Znovu upozornil, že se nesmí opakovat scénář předchozích krizí, kdy česká armáda pomáhala, kde bylo třeba, přesto byla první na řadě, když došlo ke škrtům v rozpočtu.

„Modernizace proto musí pokračovat. Armáda nová bojová vozidla pěchoty potřebuje,“ zdůraznil.

Smlouva na nová bojová vozidla pěchoty by měla být podepsána do konce roku.

Pokud se podle Babiše potvrdí hospodářské prognózy, české výdaje na obranu by mohly v roce 2021 činit 1,46 procenta HDP a překročit tak závazek vůči Severoatlantické alianci, který je 1,4 procenta.

S dvouprocentním podílem HDP do roku 2024 vláda stále počítá. Pro armádu by to přitom znamenalo hospodařit s asi 130 miliardovým rozpočtem. V příštím roce by měla obrana dostat 85 miliard korun, letos činí rozpočet 75,5 miliardy. (pel)