Schodek státního rozpočtu bude i v roce 2021 ve výši zhruba 300 miliard korun, plánuje ministryně financí Alena Schillerová (ANO). (Ilustrační foto)

Česko bude i v roce 2021 hospodařit se schodkem státního rozpočtu 300 miliard korun. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pro ČT. Rozhodující bude makroekonomická predikce, která má být hotova v srpnu. 

Schillerová zatím vychází ze čtyř procent hrubého domácího produktu, tedy s deficitem 270 miliard korun.

Letos byl původně schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ten pak sněmovna zrychleně zvýšila na 200 miliard a později na 300 miliard.

Na předložení návrhu rozpočtu parlamentu chce vláda o měsíc více času než dosud.

Části opozice se ale postup vlády nelíbí. Upozornila navíc, že nyní je pravý čas na to, aby vláda vyškrtla výdaje, které nejsou nutné.

„Je trošku úsměvné, že vláda argumentuje tím, že chce mít nejpřesnější čísla. V uplynulých letech, kdy jsme žádné výkyvy neměli, tak vláda plánovala rozpočet a nakonec skončil desítky miliard jinak, než si plánovala,“ citoval server ČT24 místopředsedu rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS).

Podle koaliční ČSSD a komunistů, kteří vládní kabinet podporují, je situace výjimečná a řešení je nutné přijímat. KSČM je připravena změny podpořit. (pel)

Poslanci kývli na schodek rozpočtu 300 miliard. Prošlo i prodloužení „dotací“ pro živnostníky