Poslanecká sněmovna schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun.

Poslanecká sněmovna schválila kvůli koronaviru zvýšení letošního schodku státního rozpočtu ČR na 300 miliard korun. Novela počítá s celkovými příjmy 1 428,2 miliard korun a výdaji ve výši 1 728,2 miliard korun. Parlamentem prošlo i prodloužení pomoci pro živnostníky zasažené pandemií až do 8. června. 

Pro zvýšení deficitu bylo 59 z přítomných 100 zákonodárců.

Aktualizovaná makroekonomická predikce však očekává další zhoršení ekonomického vývoje a s tím související pokles daňových příjmů a příjmů z pojistného na sociální zabezpečení.

Současná novela zákona o státním rozpočtu proto oproti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliard korun.

Zároveň se navyšují výdaje o 39,9 miliard korun, a to v důsledku zvýšení plateb za státní pojištěnce a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

Původně byl pro letošní rok schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Ten pak sněmovna zrychleně zvýšila na 200 miliard.

Aby mohla vláda i nadále pružně reagovat na aktuální krizi, dochází také k navýšení vládní rozpočtové rezervy o 14,6 mld. Kč na 78,77 mld. Kč. Tyto prostředky budou operativně používány na zamezení šíření a řešení dopadů epidemie covid-19.

Další peníze pro OSVČ 

Poslanci podpořili i návrh, aby živnostníci a další OSVČ postižené opatřeními proti koronaviru dostávali příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu.

Zákon umožní prostředky vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících OSVČ, s čímž vláda počítá do 8. června. (pel)