Česko pošle 200 milionů korun rozvojovým zemím, které zasáhla pandemie koronaviru. (Ilustrační foto)

Česká republika pošle 200 milionů korun Africe a rozvojovým zemím, schválila vláda. Peníze mají pomoci postiženým zemím čelit dopadům pandemie covid-19. Z řady těchto zemí totiž kvůli špatné ekonomické a sociální situaci odcházejí migranti do Evropy.

Ministerstvo zahraničních věcí o tom informovalo na webu.

„Specifická pozornost bude věnována širší oblasti Sahelu a Afrického rohu, které mají strategický význam pro bezpečnost ČR a EU,“ uvedl ministr Tomáš Petříček (ČSSD).

Pomoc bude mít formu dotací nebo vázaných peněžních darů s materiální dodávkou z ČR.

Tuzemským podnikům by to mělo pomoci lépe překlenout krizi v době oslabené ekonomiky z důvodu pandemie.

Peníze budou využity zejména v oblasti poskytování zdravotní péče, podpory hygieny a výživy, včetně posilování odolnosti obyvatelstva i zdravotnických systémů v prioritních zemích zahraniční rozvojové spolupráce a v zemích Afriky.

Aktivity budou v souladu s Agendou 2030 a Cíli udržitelného rozvoje (SDGs).

Pandemie zhoršuje situaci v řadě zemí v jižním a východním sousedství EU, které jsou dlouhodobě destabilizovány probíhajícími konflikty a patří k významným zdrojovým a tranzitním zemím migrace do EU.

V mnoha rozvojových zemích, zejména v Africe, dochází k prudkému propadu v hospodářské produktivitě i v důsledku závislosti jejich ekonomik na oslabených asijských a západních trzích. Negativní ekonomický vývoj ohrožuje jejich potravinovou bezpečnost a vede k růstu sociálního napětí. (pel)