Do rozdělování stovek milionů korun sportovních dotací v roce 2017 měla zasahovat i řada vlivných politiků a úředníků, jak ukázaly odposlechy. Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství pro sport Simona Kratochvílová se domlouvali na tom, které žádosti musí být schváleny, protože na nich mají zájem vlivní lidé. Pelta údajně opakovaně v zachycených hovorech zdůrazňoval, že musí vyjít vstříc klukům z Hradu, Nejedlému a Mynářovi. 

Upozornily na to Novinky.cz.

Faltýnek měl na Kratochvílovou tlačit, aby dotaci z investičního programu dostal třeba projekt města Jeseník na výstavbu nové sportovní haly. V Jeseníku byl starostou nynější poslanec ANO Adam Kalous, připomněl server.

„Falťas je dokonalej, dvakrát změnil v pěti minutách místo schůzky, která bude za deset minut… a stejně jdeme jinam, nevím kam. Absolutní utajení,“ citovaly Novinky SMS, kterou Kratochvílová poslala právě Janstovi.

Pelta s Kratochvílovou podle vyšetřovatelů navrhovali členy do expertní komise tak, aby v ní zasedli lidé jim loajální a blízcí. Na rozdělování peněz se navíc předem domlouvali v pronajatém bytě v centru Prahy.

Když se dvojice sešla v „konspiračním“ bytě na Senovážném náměstí v Praze, přišla řeč i na Faltýnka. Netušili ovšem, že zde policie rozmístila odposlechy.

Pelta měl na adresu Faltýnka uvést, že „jsou z něj všichni zklamaní, že se z něj stává klasický výběrčí pro sebe“.

Na to Kratochvílová reagovala, že místopředseda ANO jí ukázal stejný seznam jako Karel Březina. U tohoto vlivného pražského sociálního demokrata policie našla soupis několika žádostí, jimž prý mělo ministerstvo školství vyhovět, popsaly Novinky.

Kratochvílová dále v odposleších popisuje, jak na ni Faltýnek „ječel“ za to, že mu nevyšla podpora projektu Jeseník.

Faltýnka si kvůli zmínkám v odposleších předvolali kriminalisté k výslechu. Místopředseda ANO jim řekl, že se o Jeseník zajímal na žádost tamního starosty Kalouse, ale na náměstkyni kvůli tomu prý nekřičel.

Kromě Faltýnka padlo v odposleších také jméno prezidentova poradce Martina Nejedlého, když si bývalý šéf FAČR stěžoval, že peněz je v dotačním programu málo a musí některé projekty vyřadit.

Při hovoru ze 27. ledna 2017 Pelta s Kratochvílovou řešili projekt Školního sportovního klubu Bílovec. Tehdejší šéf fotbalu podle odposlechu požadoval, aby tato žádost o dotaci 13 milionů korun prošla.

„Je to Nejedlý a on musí být,“ řekl.

Kriminalisté dávají do spojitosti s Nejedlým i žádost o dotaci pro futsalový klub Era-Pack Chrudim. To je z Hradu, okomentoval to podle obžaloby Pelta.

Žalobce Trčka podotkl, že „Pelta opakovaně v zachycených hovorech zdůrazňoval, že musí vyjít vstříc klukům z Hradu, Nejedlému a Mynářovi, že je má na starost“. (pel)

Kauza sportovních dotací jde k soudu: Fotbalový exšéf Pelta a spol. čelí žalobě za machinace

Ministerstvo školství rozdělovalo dotace na sport stylem „žumpa“

Pelta si to ošéfoval: Vybíral si sám složení dotační komise, která rozdělovala miliony