Kauza rozdělování sportovních dotací po 2 letech míří k soudu: Před soud půjde Miroslav Pelta i bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Kauza rozdělování sportovních dotací jde k soudu. Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu a exnáměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Pelta je podezřelý, že naváděl Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. 

Informovala o tom Česká televize.

Spolu s Peltou, Kratochvílovou a Břízou zamíří k soudu předseda České unie sportu Miroslav Jansta a generální sekretář ČUS Jan Boháč.

Obžalovanými společnostmi mají být FAČR a ČUS.

Všichni stíhaní vinu odmítají.

Kauza rozdělování sportovních dotací odstartovala v květnu 2017. Pelta kvůli vyšetřování strávil zhruba měsíc ve vazbě, Kratochvílová o měsíc déle.

Podle kriminalistů měli obvinění nezákonně ovlivňovat rozdělování ministerských peněz určených na činnost sportovních organizací. Dopustili se tak zneužití pravomoci, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle dříve uveřejněných informací si měl fotbalový boss Pelta vybírat sám složení dotační komise, která rozdělovala miliony určené do sportu. Podle vyšetřovatelů spolu s Kratochvílovou navrhovali členy do expertní komise tak, aby v ní zasedli lidé jim loajální a blízcí.

Na rozdělování peněz se navíc předem domlouvali v pronajatém bytě v centru Prahy.

Navíc jsou kriminalisté přesvědčeni o tom, že si Pelta dotace rozděloval tak, aby si udržel svůj vliv. Třeba si tím prý chtěl zajistit opětovné zvolení do čela fotbalové asociace.

Konkrétně z odposlechů dokonce vyplynulo, že objížděl některé bosse krajských fotbalových svazů. A řekl jim, že když ho podpoří při volbě předsedy, mohou si říct o jeden projekt, na který jim ministerstvo přispěje z dotací.

Tato kauza navíc stála křeslo tehdejší ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD). (pel)