Ředitel automobilky Tesla Elon Musk plánuje kromě elektromobilů vyrábět také udržitelnou energii.

Elon Musk se chce prosadit vedle automobilového odvětví i na trhu s udržitelnou energetikou. Miliardář má v úmyslu stát se globálním dodavatelem služeb, zároveň chce takto bojovat proti klimatickým změnám. Jeho firma Tesla již začala jednat s Velkou Británií o udělení licence.

Pokud Spojené království žádosti vyhoví, mohla by zde automobilka začít generovat elektřinu a později ji i dodávat firmám a domácnostem. Odborníci tento krok hodnotí jako revoluční, napsaly Lidovky.cz.

Tesla se na poli energetiky už osvědčila, a to v Austrálii, kde dokázala generovat relativně levnou energii a zásobovat jí domácnosti.

Firma se v současnosti soustředí především na produkci ekologických elektromobilů a solárních střech.

Velkému zájmu se těší i její energetická skladiště Powerpack, Powerwall a Megapack, ve kterých lze jednoduše skladovat energii a poté ji efektivně využívat.

Články těchto baterií využívá automobilka ve svých elektromobilech, ale údajně by našly využití i ve větrných a solárních zdrojích.

Nově Tesla představila také softwarovou platformu Autobidder. Ta má pomoci propojit energetické systémy a zefektivnit využití obnovitelné energie.

Autobidder umí kromě generování a optimalizace průtoku energie předpovídat i zatížení sítě a vytvářet prognózu cen. (kag)