Podle učitelů nebude možné ve školách důsledně dodržovat opatření proti koronaviru.

Opatření proti koronaviru bude obtížné v praxi dodržovat, shodli se pedagogové i ředitelé škol. Žáci budou muset například nosit roušky, zachovávat mezi sebou minimální rozestupy a mýt si ruce. Základní a střední školy se přitom mají částečně otevřít už 11. května.

Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví žáci nebudou muset nosit roušky ve třídě, pokud bude mezi nimi dodržen rozestup minimálně 1,5 metru.Tato povinnost však bude platit při pohybu ve společných prostorách a při práci ve skupině, napsal server Lidovky.cz.

Právě v manipulaci s rouškou během dne vidí učitelé problém. Opakovaným sundáváním a nandáváním roušky se může žák kontaminovat. Některé roušky navíc rychle ztrácí svou účinnost, a musí se proto častěji vyměňovat.

Učitelé se také obávají, že celodenní nošení roušek bude představovat pro žáky značnou fyzickou zátěž. Kvůli obtížnějšímu dýchání mohou trpět bolestmi hlavy nebo během výuky kolabovat.

Povinnost nosit roušky bude znamenat omezení i v případě praktických maturitních zkoušek z hudební, tělesné nebo dramatické výchovy, uvedla ředitelka přerovského Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy Romana Studýnková.

Mnoho pedagogů považuje za nereálné i dodržování rozestupů mezi žáky, zejména mimo třídu. Zamezit shlukování dětí před školou dokonce ani není v kompetenci školy, ale policie, upozornil Radek Sárközi za Pedagogickou komoru.

Záleží také, kolik dětí do škol nastoupí a zda prostory škol vůbec umožní dodržovat minimální rozestupy.

Zástupci Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS PŠ) se vyjádřili, že zorganizovat všechna hygienická opatření jako mytí rukou, průběžnou dezinfekci nebo oddělené vydávání obědů bude velmi komplikované pro všechny ve škole.

„Nedokážu si v praxi představit, jak budu dezinfikovat po každém dítěti vše, na co sáhne, budu kontrolovat rozestupy, časy přestávek, kdo kdy jde na záchod, zda si myl ruce po dobu 30 vteřin, a do toho budu připravovat deváťáka na přijímačky,“ řekla učitelka základní školy Markéta Illová. (kag)