Babišova vláda schválila zákon, který rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví. (Foto: Úřad vlády ČR)

Vláda schválila pojistku, která má zajistit zachování koronavirových zákazů i po skončení nouzového stavu 17. května. Zákon rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci resortu zdravotnictví. Ministr Adam Vojtěch (ANO) tak bude moci rozhodnout třeba o zákazu hromadných akcí nebo uzavření obchodů či služeb i bez krizového zákona.  

„Vláda jednomyslně schválila návrh dočasného speciálního covidového zákona. Umožní nám do konce roku 2020 činit promptně cílená opatření v epidemiologicky nejrizikovějších provozech a zamezit tak šíření koronaviru. Mimořádná opatření podle tohoto zákona bude vždy schvalovat vláda,“ napsal Vojtěch na Twitter.

Ukončením nouzového stavu 17. května současně přestanou platit všechna dosud vydaná protikoronavirová vládní opatření.

Vláda se proto snaží novelou zákona o ochraně veřejného zdraví tyto zákazy zachovat.

Ministerstvo zdravotnictví by tak mohlo zavést některé restrikce i bez krizového zákona a získalo by navíc díky tomu rychle nové pravomoce.

Zákon, který by měl platit do konce roku 2020, ale musí schválit Poslanecká sněmovna. Vojtěch však nechce zákon řešit v rámci legislativního stavu nouze, přijetí zákona tak může trvat i měsíce.

Dokud novela neprojde sněmovnou, musí se Česko od 17. května pouze vyhláškami a nařízeními ministra pod zákonem o ochraně veřejného zdraví. (pel)

Vláda hledá kličky, jak zachovat koronavirové zákazy i po skončení nouzového stavu