Europoslanci kontrolního výboru žádají, aby české úřady začaly řešit střet zájmů premiéra Babiše. Současně chtějí i zastavení vyplácení jakýchkoli dotací holdingu, dokud se kauza nevyřeší.

Členové Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu doporučili zastavení plateb holdingu Agrofert. České úřady by podle nich měly řešit trvající střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). V případě, že se střet zájmů potvrdí, měl by se předseda vlády vzdát křesla, nebo přestat přes firmy Agrofertu čerpat peníze z evropského rozpočtu. 

Europoslanci hodnotili zprávu z únorové kontrolní návštěvy v Česku.

Výbor již v prvním návrhu zprávy začátkem dubna vyzval české úřady k „bezodkladnému řešení systematických nedostatků v odhalování, prevenci a odstraňování střetu zájmů“.

Podle poslanců by Babiš měl „přestat vyvolávat pochybnosti o nezávislém a objektivním výkonu svých funkcí“.

Evropská komise by podle europoslanců měla zastavit platby koncernu a důsledně uplatňovat nulovou toleranci.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů. (pel)

Česko vybojovalo eurodotace pro Agrofert, ale přesto chce žalovat Evropskou komisi