Evropská komise sice odblokovala evropské dotace pro Babišův holding Agrofert, ale Česko se i tak chce soudit. Brusel totiž stále blokuje peníze na jeden z projektů. (Foto: Redakční koláž)

Babišova vláda vybojovala Česku unijní dotace pro holding Agrofert. Evropská komise sice odblokovala evropské dotace, ale ČR se i tak chce soudit. Brusel totiž stále blokuje peníze na jeden z projektů. 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Kabinet tak stáhne pouze původní žalobu na Brusel kvůli zablokování peněz, Komise totiž už své rozhodnutí zrušila.

Protože ale Brusel zároveň vydal nové rozhodnutí pozastavující platbu k jednomu projektu, ministerstvo zemědělství tak zřejmě navrhne, aby vláda podala novou žalobu reagující na aktuální stanovisko Evropské komise.

Dotace byly pozastaveny kvůli možnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Šlo o platby týkající se Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247 tisíc eur (6,3 milionu korun).

Podle vládního zmocněnce pro zastupování státu před unijním tribunálem Martina Smolky má proto stále smysl se soudit, když EK stále blokuje peníze na jeden z projektů.

Novou žalobu bude muset podobně jako v únoru schválit nejdříve kabinet, tehdy ji odhlasoval jednomyslně. Babiš se jednání neúčastnil.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.

Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Loni v listopadu poslala Evropská komise do Česka jinou auditní zprávu zaměřenou na čerpání ze strukturálních fondů, podle které Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

I v tomto případě předseda vlády odmítá, že by byl ve střetu zájmů. (pel)