Policisté rozdali tisíce pokut za koronavirové prohřešky, ale hříšníci je nejspíš nebudou muset platit. (Foto: Policie ČR)

Lidé, kteří dostali pokuty za nenošení roušky na veřejnosti a další koronavirové přestupky, nakonec nejspíš vyváznou. Důvodem je rozhodnutí pražského městského soudu, který zrušil 4 opatření ministerstva vnitra, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. 

Upozornil na to deník Právo.

Týkat by se to mohlo až 3 500 přestupků z celkových 5 400 skutků, které policie musela řešit podle zákona na ochranu veřejného zdraví.

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík pro deník uvedl, že nejčastěji šlo o nerespektování povinnosti nosit roušku, nepovolené shlukování se a provozování restaurací či občerstvovacích zařízení.

Policisté za dobu nouzového stavu udělali 580 tisíc kontrol zaměřených na různá opatření, která měla zabránit šíření covidu-19 v Česku. Zjistili při nich 2 900 přestupků podle krizového zákona a 5 400 přestupků podle zákona o veřejném zdraví.

Informaci, že správní řízení budou muset být zastavena, protože vznikla na základě nezákonných nařízení, oznámil minulý týden ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). (pel)