Zákon umožňující pokutovat na místě občany za nenošení roušky prošel Parlamentem a míří k podpisu prezidentovi. (Ilustrační foto)

Senát umožnil schválení zákona, který policii umožňuje udělit na místě pokutu ve výši 10 tisíc Kč na místě ty občany, kteří na veřejnosti nenosí roušku. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude drtivá většina takových prohřešků nadále řešena domluvou, nikoliv pokutou.

„Nechystá se policejní stát,“ oznámil v Senátu ministr vnitra Jan Hamáček.

Horní komora Parlamentnu zákon neschválila, neodmítla ani nijak neupravila. Zákon, který policistům i městským strážníkům umožňuje pokutovat na místě lidi za nenošení roušky, míří k podpisu prezidentovi.

Lidé musí mít rouškou zakrytá ústa i nos všude, kde to vláda občanům nařídila.

Zákon podle Hamáčka nebude znamenat návod pro policisty, aby se na místě dávali desetitisícové pokuty. Za úspěch bude považovat, když se podaří snížit možností dávat pokuty na místě o deset až dvacet procent počet pokut udělovaných ve správním řízení.

Policisté a strážníci možnost pokutovat nenošení roušky dostanou nejdříve v květnu, pokud vládní opatření budou platit i příští měsíc.

Řešení přestupků na místě má podle Hamáčka omezit jejich projednávání ve správním řízení, což zatěžuje radnice a krajské hygienické stanice.

Kritici poukazovali na to, že opatření vlády i ministerstva zdravotnictví nejsou jednoznačná, nemají jasný výklad a že pokutování na místě otvírá prostor pro korupci. Podle Václava Lásky (Senátor 21) k rozdílnému výkladu přispívají členové vlády, kteří opatření vykládají rozdílně. (sfr)