Poslanci rozhodli o prodloužení nouzového stavu v Česku.

Nouzový stav se v ČR prodlouží až do 17. května, schválila sněmovna. Tento termín navrhli komunisté. Vláda původně požadovala trvání až do 25. května, pro toto však nakonec nenašla dostatečnou podporu. 

Pro prodloužení do 17. května bylo 54 ze 101 přítomných poslanců.

Opoziční návrhy, které požadovaly prodloužení do 7. nebo 10. května, také neprošly.

Opozice nadiktovala vládě několik podmínek, za kterých byla ochotna jednat o prodloužení.

Podle ODS by vláda měla předložit konkrétní opatření, která ODS stále postrádá. Mezi nimi plán na ochranu rizikových skupin i na oživení ekonomiky s termíny a kritérii založený na odborné debatě.

Kabinet by podle Fialy také neměl zneužívat nouzový stav k útokům na opozic

Piráti si stanovili 4 podmínky, při jejichž splnění jsou pro prodloužení nouzového stavu ochotni hlasovat.

Kabinet podle Pirátů musí složit účty za období nouzového stavu, zveřejnit data a prognózy, jimiž jsou podložena opatření, odůvodňovat přijatá rozhodnutí tak, aby byla v souladu se zákonem, a představit schéma pro částečné kompenzace lidem postiženým koronavirovou krizí.

„Vláda předvádí totální komunikační chaos, který ohrožuje fungování státu. Počíná si jako velká pohádková saň, která má velký počet hlav. Ty ale místo ohně šlehají opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to zase popře. Tím vytváří další a další chaos,“ kritizoval vládu Dominik Feri (TOP 09).

Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) vláda žádá o prodloužení nouzového stavu kvůli rozhodnutí soudu, který minulý týden zrušil hlavní omezující opatření ministerstva zdravotnictví zejména v obchodu a službách.

„Věřím, že s další žádostí o prodloužení nouzového stavu tu stojím už naposledy,“ řekl.

Občanští demokraté avizovali, že podpoří prodloužení nouzového stavu do 7. května.

Lidovci podpoří prodloužení stavu o 10 dnů.

„Kdyby od 1. května skončil nouzový stav, tak by to byl problém. Je potřeba pozvolný přechod,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Komunisté se dohodli, že podpoří prodloužení nouzového stavu do 17. května.

Vláda přitom požaduje prodloužení až do 25. května. (pel)