Počet obyvatel trpících hladomorem se může zdvojnásobit.

Obrovský hladomor a nové konflikty v Africe jsou scénářem, který předvídají někteří odborníci, pokud se na kontinentu nepodaří zastavit šíření koronaviru. To může vést k migraci, nepokojům i válečným konfliktům. V plánu je proto zdvojnásobení rozpočtu na potravinovou pomoc.

Africké státy jsou až na posledních místech žebříčku v počtech osob nakažených virem Covid-19. Některé země zatím zaznamenaly jen desítky případů, Jemen dokonce uvádí pouze jednoho. Zprávu přinesl server Lidovky.cz.

Odborníci to přičítají nefunkční infrastruktuře a malému množství testů. Zatímco v západních zemích se provedly statisíce až miliony testů, v Africe toto číslo až na výjimky činí stovky či tisícovky. Velká část případů tudíž podle odborníků Světové zdravotnické organizace není odhalena.

Organizace to chce vyřešit distribucí 180 milionů roušek a 30 milionů testů. Distribuce zdravotnických pomůcek ale nezabrání hrozícímu zvýšení cen potravin, které v Africe může vést až ke dvojnásobku počtu lidí trpících hladem.

OSN varuje, že koronavirus v Africe bude mít vliv na řadu jiných problémů. Počet osob ohrožených hladomorem se kvůli nedostatku práce a cenově dostupných potravin může zvýšit z aktuálních 135 milionů na více než 250 milionů. Hladomor pak může vést k nepokojům, migraci a v krajním případě i válečným konfliktům.

Podle šéfa Světového potravinového programu, se zřejmě značně zvýší rozpočet na humanitární pomoc ze 7,5 miliardy dolarů (180 miliard korun) na 15 miliard.

Světový potravinový program je organizace spadající pod OSN, která poskytuje potravinovou pomoc lidem postiženým válkami nebo živelnými katastrofami. (kst)