S urychleným rušením omezení má problém vládní epidemiolog Rastislav Maďar.

K rychlejšímu uvolnění koronavirových opatření došlo mnohem dříve, než vláda původně zamýšlela. Některé provozovny otevřou dokonce až s měsíčním předstihem. Vládní epidemiolog Rastislav Maďar urychlené rušení restrikcí nepovažuje za rozumné.

Vláda dala přednost oživení ekonomiky před pozvolným uvolňováním jednotlivých opatření, uvedl pro Seznam Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar, který koordinuje odbornou skupinu na ministerstvu zdravotnictví.

Maďar uvedl, že se před přijetím tohoto rozhodnutí ani nečekalo na výsledky populační studie protilátek či na to, jak se postupné uvolňování restrikcí projeví na počtu nakažených.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se vyjádřil, že bylo možné zrušit omezení rychleji, protože vládní opatření proti šíření koronaviru zafungovala.

Už po víkendu se tak otevřou obchody a provozovny do 2500 metrů čtverečních, které se nenachází v nákupních centrech o rozloze větší než 5000 metrů čtverečních. Kromě toho začnou fungovat i autoškoly, knihovny či posilovny a fitness centra bez sprch a šaten.

Některé z těchto provozoven se přitom podle původního návrhu skupiny odborníků měly otevřít až o 14 dní později. Nákupní centra zahájí provoz dokonce o měsíc dříve.

Epidemiolog má kvůli uspíšenému rušení opatření obavy ze zhoršení situace.

„Mám s tím vnitřně problém. Prevence na úrovni jednotlivců je teď extrémně důležitá. Platí stále to stejné: odstupy, roušky a hygiena rukou mohou zachránit život,“ zdůraznil Maďar. (kag)