Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (18. dubna – 24. dubna 2020).

Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (18. dubna – 24. dubna 2020).


Soud zrušil čtyři opatření, která omezovala volný pohyb a maloobchod

Soud zrušil čtyři opatření omezující volný pohyb a maloobchod. Podle rozsudku jsou tato opatření nezákonná, protože je ministerstvo zdravotnictví nepřijalo pode krizového zákona. Rozhodnutí soudu nabývá účinnosti 27. dubna.

Vláda zakázala zvýšení nájemného bytů po dobu krizových opatření

Nájemné bytů nebude možné navýšit, a to po dobu trvání koronavirových opatření. Vláda může toto moratorium ukončit i dříve, než budou zrušena mimořádná opatření. Nové nařízení navazuje na zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď z podnájmu.

V USA přibylo 4,4 milionů nezaměstnaných

Ve Spojených státech požádalo o podporu v nezaměstnanosti dalších 4,4 milionů lidí. Tento výsledek předčil očekávání analytiků. Od začátku krize způsobené pandemií koronaviru přišlo v USA o práci více než 26 milionů obyvatel.

Unilever zaznamenal pokles tržeb v segmentu péče o zevnějšek

Podle firmy Unilever se v souvislosti s koronavirovou krizí zhoršily hygienické návyky a péče o pleť či vlasy. Důvodem nižší poptávky po šamponech, deodorantech a žiletkách jsou podle společnosti karanténní opatření. Na druhé straně narostl prodej úklidových a dezinfekčních prostředků.

Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla na 2,45 procenta

V březnu stoupla úroková sazba hypoték, a to o 0,03 procent oproti předchozímu měsíci. Podle Fincentra Hypoindex sazby vzrostly potřetí v řadě, v minulém roce klesaly. Objem hypoték se snížil o 25 procent.

Netflixu přibylo díky koronavirové krizi 16 milionů předplatitelů

Díky koronavirovým opatřením získala populární americká streamovací služba Netflix v prvním čtvrtletí 16 milionů nových uživatelů, což je nejvíce za 13 let jeho působení na trhu. Tržby firmy meziročně vzrostly o 28 procent na 5,8 miliardy dolarů. Netflix v současnosti využívá celkem 183 milionů předplatitelů.

Ceny ropy se poprvé v historii dostaly do záporných čísel

Cena americké lehké ropy WTI poprvé v historii klesla do mínusových hodnot, jeden barel se prodával za -37 dolarů. Do záporných hodnot se dostaly i další ropné benchmarky z USA, Kanady a Ruska. Globální ropný trh čelí krizi v důsledku koronavirové pandemie, kvůli níž nabídka převýšila poptávku po této surovině.

Zisk Coca-Coly stoupl o 65 procent, odbyt v dubnu však klesl o 25 procent

Čistý zisk americké společnosti Coca-Cola v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl na 2,8 miliardy dolarů. Prodejce nealkoholických nápojů však od začátku dubna registruje pokles odbytu o čtvrtinu v důsledku pandemie koronaviru. Důvodem je uzavření restaurací a odložení kulturních a sportovních akcí, např. letních olympijských her v Tokiu.

Druhá největší hudební streamovací služba Apple Music expanduje

Americká firma Apple navzdory krizi expanduje nejvíce za posledních deset let. Společnost rozšířila službu Apple Music do dalších 52 zemí, využívat ji tak budou lidé z celkem 167 států světa. Letos v dubnu překročil počet předplatitelů Apple Music 68 milionů.

Vláda schválila navýšení schodku státního rozpočtu na rekordních 300 miliard korun

Vláda schválila nárůst letošního rozpočtového schodku na 300 miliard korun. Původně kabinet schválil deficit 200 miliard korun. Důvodem vyššího schodku je zavedení opatření, která mají zmírnit dopady pandemie na ekonomiku.