Několik stovek zaměstnanců pražského letiště bude bez práce. O zaměstnání je připravil koronavirus.

Letiště Václava Havla rozhodlo o propuštění několika stovek zaměstnanců. Z celkového počtu 2900 přijde o práci 450 lidí. Letiště se tak chtělo vyrovnat se situací kolem koronaviru, která zapříčinila pokles počtu odbavených cestujících.

O rozhodnutí Letiště Praha informoval server Novinky.cz.

Mluvčí letiště Roman Pacvoň uvedl, že počet zaměstnanců byl původně nastaven na 18 milionů odbavených cestujících, což přibližně odpovídá úrovni loňského provozu.

V březnu letošního roku však bylo odbaveno o zhruba 65 % cestujících méně než ve stejném měsíci loňského roku.

Po snížení většiny provozních a administrativních nákladů tak společnost musela přistoupit i k redukci počtu pracovních míst.

Pacvoň upozornil, že se situace v letecké přepravě bude nadále zhoršovat. V dubnu se očekává propad až na desetinu běžného provozu.

Plánovaný provoz letiště v nadcházejícím roce počítá s 10 miliony cestujícími. Stavu před krizí by podle odhadu mluvčího mohlo letiště dosáhnout až v roce 2023.

Za důležitý faktor pro obnovu většiny leteckých spojení považuje Pacvoň uvolnění podmínek pro vycestování. Pokud letecké společnosti budou mít zájem o obnovení letů, pražské letiště je připravené cestující odbavit prakticky ihned.

Aktuálně letiště odbavuje pouze cargo lety přepravující zdravotnický materiál a repatriační lety. Kromě toho fungují už jen dvě pravidelné linky do Bulharska a Běloruska. (kag)