Exprezident Václav Klaus vyzval občany, aby se vzbouřili proti vládě, která žene Česko do hluboké ekonomické krize. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Exprezident Václav Klaus vyzval občany, aby se vzbouřili proti nečinnosti současné vlády, která koronavirovými opatřeními uměle vytváří hlubokou ekonomickou krizi. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz. 

„Pokud první fáze byla březnová, druhá dubnová, tak třetí, květnová fáze už by měla být vzpoura davů. Lidé už by opravdu měli říct dost, a je načase, aby to řekli,“ řekl Klaus.

První fáze byla podle Klause přijetí vládních kroků, druhá je fáze kritiky.

Jak by si bývalá hlava státu takovou vzpouru představovala, ale neví.

„Nevidím na české politické scéně žádný subjekt, který by se k takové vzpouře chtěl přidat nebo se postavit do čela. Mohou být iniciativy alternativní, iniciativy zdola. Další fáze by měla být aktivnější forma sdělení občanů naší politické věrchušce, že takhle už ne,“ prohlásil.

Nemyslí si ale, že on sám je tou správnou osobou, která by se měla postavit do čela. Sice to podle svých slov nevylučuje a nebrání se tomu, ale chtělo by to podle něj kolektivnější vedení.

Česko se podle něj blíží manifestacím v ulicích.

„Ty jsou ale v nouzovém stavu zakázány, ve stanném právu se na demonstrující střílí. Měli bychom si vyjasnit, jak to s námi vláda zamýšlí,“ řekl.

Klause dále znepokojuje blahosklonný postoj vlády, jaké následky bude mít současná situace pro další život.

„Až se dostaneme do postkoronavirové éry. Kolik věcí, zákazů už nám zůstane navěky? To, jak společnost bez povzdechnutí přijala sledování občanů digitální technologií a nikdo neprotestuje, považuji za velmi varovné,“ podotkl.

V souvislosti s ekonomikou zmínil, že se ještě nestalo, „že by se na vypínač zavřely tisíce podniků“. Myšlenka, že by to nemělo hrozivé ekonomické následky se exprezidentovi zdá banální.

„Že by zavření celé řady podniků, zpřetrhání dodavatelsko-odběratelských vztahů nemělo nekonečně následků, se mi nezdá možné. Pošklebuji se nad názory ekonomických kvaziexpertů, kteří nás přesvědčují, že ekonomika jen klesne o tolik a tolik procent. Jsou to výroky, které by profesor na vysoké škole musel ohodnotit nedostatečnou,“ uzavřel. (pel)