Podnikatelé a firmy z Prahy vyčerpali program magistrátu na podporu podnikatelů během pouhých 10 minut. (Ilustrační foto)

V Praze odstartoval program COVID Praha. Ten má pomoci živnostníkům, malým a středním podnikatelům aktivním na území hlavního města Prahy, jejichž byznys zasáhla pandemie koronaviru. Vyčleněné peníze ale podnikatelé vyčerpali během 9 minut. Mnohé společnosti však na úvěry ani nedosáhly.

„COVID Praha byl vyčerpán za 9 minut. Apeluji na pana premiéra Babiše, aby se program COVID III spustil co nejdříve. Protože pražští podnikatelé nyní bojují o čas. My už jsme udělali maximum, co jsme mohli. Praha nemůže dál suplovat roli vlády,“ napsal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitter.

Během takto krátké doby banka přijala žádosti o úvěry v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun, za které je banka schopná ručit 600 miliony korun. Ty na podporu pražským podnikatelům vyčlenilo hlavní město.

Program připravila Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ve spolupráci s hlavním městem Praha.

Vytvořen byl z důvodu, že pražští podnikatelé se nemohli přihlásit do vládního programu podpory COVID II.

Ministerstvo průmyslu a obchodu městu podle ČT24 původně přislíbilo do jeho programu další peníze, Praha je ale nakonec nedostala, budou přesunuty do vládního programu COVID III.

Financován je z Operačního programu Praha – pól růstu a je určen k profinancování projektů realizovaných na území hlavního města Prahy. (pel)