Obyvatelé Spojených států vyrazili do ulic kvůli koronavirovým opatřením.

V USA demonstrovali lidé za zrušení karanténních opatření, která mají negativní dopad na ekonomiku země. Americký prezident Donald Trump vyjádřil demonstrantům podporu a vyzval k osvobození postižených států.

Protesty se uskutečnily v hlavních městech šesti amerických států, ve kterých byla přísná opatření zavedena, aby se předešlo šíření nákazy, napsal The Washington Post.

Účastníci demonstrací kritizovali zavedení domácí karantény a uzavření obchodů, škol a restaurací. Stát podle nich obětoval ekonomickou prosperitu kvůli něčemu, co pro společnost nepředstavuje existenciální hrozbu.

Donald Trump se postavil na stranu demonstrantů. Na Twitteru vyzval k „osvobození“ Michiganu, Minnesoty a Virginie, v jejichž čele stojí demokratičtí guvernéři. Někteří politici jeho počínání kritizovali.

„Prezident podněcuje domácí nepokoje a šíření lží. Jeho vlastní administrativa přitom říká, že se jedná o smrtící virus a že máme před sebou ještě dlouhou cestu, než bude možné omezení zrušit,“ uvedl washingtonský guvernér Jay Inslee.

Expertka z Kolumbijské univerzity Nicole Hemmer poukazuje na to, že protesty mají kořeny v pravicově-konzervativním Hnutí čajových dýchánků (Tea Party), jejíž stoupenci jsou voliči Republikánské strany.

Mnoho Američanů tak podle ní využilo současné krize, aby vyjádřilo nespokojenost s politiky z opoziční Demokratické strany.

Příkladem je Michigan, kde se sešly tisíce lidí, aby demonstrovali proti demokratické guvernérce Gretchen Whitmerové. Tento stát má přitom více než 30 tisíc potvrzených případů nákazy, přes 2200 lidí již nákaze podlehlo.

Spekuluje se o tom, že cílem těchto protestů mohla být snaha zmařit šance guvernérky stát se viceprezidentkou.

Přes narůstající počet nespokojených obyvatel podporuje karanténní opatření až 81 % Američanů, jak vyplývá z průzkumu Quinnipiacké univerzity. (kag)