Češi získají až 10 tisíc na ubytování v českých hotelech a penzionech.

Český cestovní ruch získá podporu formou rekreačních poukázek pro zaměstnance. Nový systém má pomoci českým ubytovacím službám, které vzhledem k současným opatřením ekonomicky trpí. Ohroženo je 80 tisíc pracovních míst. 

Na programu s názvem Dovolená v Česku by se podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové měl finančně podílet stát, firmy i jejich zaměstnanci. V rozhovoru pro Hospodářské noviny sdělila, že firemní příspěvek v maximální hodnotě 10 tisíc korun si firmy budou moci odečíst z daní. Poukazy bude možné použít pouze na ubytování v rámci České republiky. Ministerstvo plánuje program dokončit do dvou týdnů.

Slovensko podobné bonusy pro zaměstnance zavedlo už v roce 2018. Díky příspěvkům a snížení DPH u ubytovacích služeb tak slovenské hotely zaznamenaly výrazný růst. Na rozdíl od plánovaného českého programu je tento systém pro řadu slovenských podniků povinný, firmy se na poukázkách podílejí z 55 procent.

Někteří odborníci v plánovaném programu vidí úskalí. Vzhledem k finančním potížím mnoha společností se firmy budou snažit šetřit a na reakreační poukazy nebudou muset přispět. Analytička Hospodářské komory Karina Kubelková by raději viděla podporu ve formě snížení DPH.

Ubytovací zařízení byla v Česku uzavřena již více než před měsícem a jejich znovuotevření je plánováno až na červen. Podle některých odborníků se jedná o likvidaci. Ředitel agentury CzechTourism Jan Herget prohlásil, že pokud vláda nevytvoří efektivní záchranný balíček, o práci v cestovním ruchu může přijít až 80 tisíc lidí. Podle agentury mohou ztráty v případě dlouhotrvajících omezení dosáhnout až na 200 miliard korun. (kst)