Státní účtenková loterie sloužící jako propaganda EET po dvou a půl letech kvůli koronaviru skončila. (Foto: Redakční koláž)

Státní loterie Účtenkovka, která sloužila jako propagandistický nástroj na podporu EET, po 2,5 letech skončila. O poslední slosování byl vůbec nejnižší zájem za celou dobu existence hry. Celkové náklady na účtenkovou loterii se vyšplhaly na bezmála 208 milionů korun.

Informace zveřejnilo ministerstvo financí.

„Zrušení účtenkové loterie je neplánovaným, ale v této mimořádné situaci nevyhnutelným krokem. Svůj hlavní účel ale Účtenkovka už dávno splnila. Spustili jsme ji proto, abychom motivovali zákazníky k přebírání účtenek, což je ve vyspělých zemích bráno jako samozřejmost,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Resort se rozhodl loterii zrušit kvůli koronavirové pandemii.

Ve středu 15. dubna proto proběhlo poslední slosování Účtenkovky, do kterého přes 284 tisíc aktivních soutěžících zaregistrovalo celkem 8 972 057 účtenek.

Účtenková loterie byla spuštěna na začátku října 2017.

Za celou dobu jejího fungování se do hry zapojilo přes 1,1 milionu lidí, kteří zaregistrovali přes 467 milionů účtenek.

Do slosování bylo následně zařazeno celkem více než 408 milionů účtenek.

Průměrně se každý měsíc slosování zúčastnilo přes 366 tisíc lidí s více než 15,5 miliony zaregistrovaných účtenek.

Nejvíce hráčů se zapojilo v listopadu 2017, a to 478 tisíc.

V roce 2019 se přitom objevilo podezření, že při loterii jsou obcházena pravidla a někteří hráči registrují více účtenek, než je povoleno. Ministerstvo následně pozměnilo pravidla loterie. (pel)