Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) očekává, že se Česko do stavu před koronavirovou krizí vrátí nejdříve v roce 2028.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) předpověděla Česku 8 let strádání. Stát a ekonomika se podle ní vzpamatují z koronavirové krize nejdříve v roce 2028. Na letošní i příští rok počítá šéfka státní kasy s deficitem 200 miliard korun. 

Schillerová to uvedla v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

„Připravila jsem plán konsolidace, který počítá s tím, že bychom se do stavu před krizí měli dostat v roce 2028. Sedm let na konsolidaci veřejných financí podle mě není tak dlouhá doba,“ řekla pro deník.

Šéfka resortu financí se domnívá, že od poloviny letošního roku začne ekonomika zase fungovat.

Přesto letos i pro rok 2021 počítá se schodkem státního rozpočtu ve výši 200 miliard korun. Narovnávání ekonomiky tak příští rok ještě nebude na pořadu dne, deficit podle ní nepůjde udržet níže.

„Musela bych buď hodně brutálně škrtat nebo navyšovat daně o 150 miliard. A to přece tato vláda dělat nechce,“ uvedla pro HN.

„Nechceme, aby důchodci přišli o svůj růst důchodů, chceme dál zvyšovat platy učitelům, jak jsme slíbili. Do ekonomické prosperity se prostě neproškrtáte. Jedna vláda už to zkusila – a proškrtala se do další recese v roce 2012,“ dodala.

Schillerová se dále vyjádřila k možnosti, že by stát pomohl některým krachujícím firmám tím, že by do nich vstoupil. Od resortu průmyslu a obchodu chce vypracovat analýzu, která stanoví strategické firmy, aby je stát zachránil. (pel)