Kimova Korea pokračuje v balistických testech: Otestovala několik raket krátkého doletu. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Kimova KLDR pokračuje s testy raket. Severní Korea odpálila několik střel s plochou dráhou o krátkém doletu. Rakety uletěly asi 150 kilometrů a spadly do moře mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. 

Velení jihokorejské armády dále sleduje vývoj a spolu s americkými zpravodajskými službami situaci vyhodnocuje.

Jedná se už o páté letošní testování v pořadí. Naposledy KLDR otestovala 2 balistické rakety krátkého doletu koncem března. Ty dopadly do oceánu u jejího východního pobřeží.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si na konci loňského roku stěžoval na „gangsterské sankce a nátlak“.

Současně varoval, že pokud Spojené státy nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, KLDR bude pokračovat ve vývoji moderních zbraňových systémů. Přislíbil také, že brzy předvede „novou strategickou zbraň“.

Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy.

Pchjongjang by zase rád viděl postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. (pel)