Koronavirová pandemie komplikuje život téměř třem pětinám lidí v ČR, ukázal průzkum portálu Ušetřeno. Domácí rozpočet pak ohrožuje u 63 procent z nich.

Koronavirová pandemie a s tím související vládní restrikce komplikují život až 60 procentům lidí v Česku. Celkem 5 procent lidí pak kvůli epidemii přišlo o práci. Na domácí rozpočet pak má aktuální situace vliv u 63 procent oslovených. Ukázal to průzkum serveru Ušetřeno.cz mezi 1 837 respondenty z přelomu března a dubna. 

Aktuální situace zasahuje do pracovního života 59 procent Čechů.

Někteří zaměstnavatelé museli kvůli pandemii omezit chod firmy, proto 22 procent lidí vykonává práci na zkrácený úvazek.

Z domova na tzv. home office pracuje nyní 26 procent Čechů.

Některé podniky musely zastavit provoz úplně. Jejich zaměstnanci tak mají neplacené volno (9 procent), nebo čerpají dovolenou (8 procent).

Pětina drobných podnikatelů a OSVČ ztrácí zakázky.

Doma s dětmi kvůli uzavření škol a školek zůstává desetina respondentů.

Celkem 5 procent oslovených vlivem koronavirové pandemie přišlo o zdroj obživy, a je tak přihlášeno na Úřadu práce, případně se na něj teprve přihlásí.

„Vedle práce mají vládní opatření proti šíření nákazy vliv také na naše hospodaření s penězi, což potvrdily téměř dvě třetiny účastníků našeho průzkumu. Zatímco třetina z nich popisuje zatím jen mírné dopady, u druhé třetiny zasáhla opatření do domácího rozpočtu velmi citelně,“ sdělil Daniel Gorol, finanční analytik portálu Ušetřeno.cz.

V případě, že by došlo ke zhoršení finanční situace, řešili by ji oslovení nejčastěji cestou šetření a využití úspor (54 procent).

Zhruba třetina by současně požádala o odklad splátek úvěru či hypotéky. Celkem 16 procent respondentů by hledalo pomoc u rodiny a 14 procent by se obrátilo i na státní instituce, např. s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc.

Formou dalšího přivýdělku či brigády by pokles příjmů řešilo 8 procent dotázaných. Naproti tomu celých 23 procent respondentů neví, jak by takovou situaci řešilo. (pel)