Koronavirový "oběd" v Lánech: politikům hrozí pokuty. (foto: redakční koláž)

Zemanův oběd v Lánech prošetřují hygienici. Pozvaným politikům a vysokým státním úředníkům hrozí za nedodržení karanténních opatření nouzového stavu pokuty. Prezident Zeman hájil konání pracovního oběda tím, že šlo jen o menší občerstvení, nikoliv o klasický oběd, a že hosté konzumovali servírované pokrmy pod rouškami.

Případ řeší hygienická stanice, oznámil v rozhovoru pro Český rozhlas policejní prezident Jan Švejdar.

Fotografii z oběda u prezidenta republiky Miloše Zemana v Lánech, kterého se zúčastnili členové Ústředního krizového štábu, zveřejnil v sobotu Jiří Ovčáček.

Je možné, že za snímek, podle kterého účastníci nedodrželi vládní nařízení, budou padat pokuty. Na snímku jsou zachyceni členové Ústředního krizového štábu i prezident Zeman, kteří v rouškách sedí před plným stolem.

Snímek vyvolal pochyby, zda při této akci byla dodržována vládní nařízení o omezení shromažďování a nošení roušek.

Hosté u stolu evidentně nedodržují doporučované dvoumetrové odstupy.

Případným porušením nařízení se podle policejního prezidenta Jana Švejdara začala zabývat hygienická stanice.

„Ten okamžik nebyl úplně šťastný, v současné době celé to jednání je předmětem jednání správního orgánu Krajské hygienické stanice. Já si počkám na závěr,“ konstatoval v rozhovoru pro Český rozhlas.

Připustil, že v tomto případě mohou být uděleny i pokuty. Účastníkům hrozí až 10 tisíc korun peněžitý trest za porušení vládních omezení.

Pochybení již přiznal jeden z účastníků oběda v Lánech, předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Den po zveřejnění fotografie oznámil, že zaslal 10 tisíc korun nemocnici v Kyjově.

Na videokonferenci s místopředsedy Svazu dal také svoji funkci předsedy k dispozici.

V Lánech však nešlo o první případ porušení vládních opatření u vysoce postavených politiků.

Částku 10 tisíc korun zaplatil ministr vnitra Jan Hamáček za to, že při videokonferenci Ústředního krizového štábu neměl nasazenou roušku.

Za stejné pochybení zaplatila i ministryně práce Jana Maláčová a její manžel, kteří dohromady poslali 20 tisíc korun nevládní organizaci. (sfr)