Majitelé soukromých pražských divadel vyzvali ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k rezignaci na vládní funkci.

Ministr Zaorálek se ocitl na tapetě. Majitelé soukromých pražských divadel vyzvali ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k rezignaci na vládní funkci. Vyčítají mu, že z částky 1,07 miliardy korun, kterou schválila vláda na záchranu kultury, nepůjde nic do sektoru, který nepobírá dotace.

Informovala o tom stanice Frekvence 1.

Výzvu k rezignaci zorganizoval majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Podle Frekvence 1 se k ní připojují další pražská soukromá divadla.

Vláda ČR ve čtvrtek schválila „balíček“ na pomoc kultuře, v jehož rámci uvolní 1,07 miliardy korun.

Nezávislé umění z toho má dostat 440 milionů korun, na podporu regionální kultury má jít 300 milionů korun.

Příspěvkové organizace z oblasti kultury, mezi které patří i Národní divadlo či Národní muzeum, získají z balíčku zatím 300 milionů korun.

Dalších 30 milionů korun půjde na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií.

Hlavním cílem přijatého balíčku opatření je podle Zaorálka zachování profesionální kulturní infrastruktury, která není zisková, a nemá tedy žádné finanční rezervy.

Lichtenberg ve výzvě k Zaorálkově rezignaci tvrdí, že tímto krokem ministr zajišťuje úplnou likvidaci toho segmentu kultury, který nepobírá dotace.

„Zničíte mnoho divadel, festivalů, uměleckých agentur, pořadatelů, producentů a hlavně desítky tisíc herců, zpěváků a všech dalších profesí, které jsou na tyto subjekty navázány,“ uvádí se ve výzvě.

„Vy jen nebývalým způsobem doslova rozhazujete veřejně prostředky mezi již beztak nabobtnalé instituce a mezi své projekční oblíbence. Proto, prosím, okamžitě odstupte, ať se někdo může pokusit napravit škody, které jste napáchal,“ napsal Lichtenberg. (sfr)