Brusel proti koronoviru přerozdělí zemím Evropské unie v přepočtu 14 bilionů korun.

Brusel proti koronoviru přerozdělí zemím Evropské unie v přepočtu 14 bilionů korun. Nejvíce dostanou země eurozóny. Česko na největší díl balíčku nedosáhne, neboť není členem eurozóny. Půjčkami chce EU podpořit ekonomiku. Na krizových půjčkách se dohodli ministři financí EU. 

Ministři financí zemí Evropské unie se dohodli na tom, že země eurozóny budou moci k oživení ekonomik stižených koronavirovou krizí využívat bez jakýchkoli podmínek záchranný fond Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Země eurozóny budou moci čerpat z ESM úvěry až do výše dvou procent svého hrubého domácího produktu. Pokud využijí tyto peníze pro zdravotnictví nebo koronavirovou prevenci, nebudou muset splňovat žádné obvyklé podmínky pro využívání financí z tohoto fondu.

Pro dlouhodobější oživení hospodářství však zcela nepodmíněné čerpání, které navrhovaly země jižního křídla eurozóny, možné nebude.

Nebylo však dosaženo shody na vydání společných dluhopisů, které požadovaly zvláště nejpostiženější země jako Itálie a Španělsko.

Ministři podpořili návrh Evropské komise, která chce skoro třemi biliony korun v unijních zemích pomoci financovat státní programy na pomoc zaměstnancům a živnostníkům.

Firmy z ČR mohou dosáhnout na balík krizových půjček Evropské investiční banky v celkovém objemu 5,5 bilionu korun. Na největší díl půjček ale Česko nedosáhne.

Členskými státy eurozóny jsou Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko. (sfr)