V ČR podle odhadů náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly asi 30 procent neodhalených případů nákazy Covid-19. Znamenalo by to, že nyní asi tisícovka nemocných nebyla testována, ani izolována a stále se tak pohybují mezi lidmi.

V Česku může být 30 procent nakažených, kteří nemají příznaky a nejsou proto odhaleni. Odhadl to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v pořadu ČT. Potvrzených případů je k dnešnímu ránu 3 604.

„My pracujeme samozřejmě s modelem, který předpovídá, že v populaci je určité procento, které nemá příznaky a logicky se tam musí uplatnit. Proto chceme udělat průřezovou studii, která by měla ukázat, jak se toto číslo liší od reality a jestli model máme upravovat, nebo nemáme upravovat,“ řekl v pořadu Interview ČT24.

Upozornil ale, že stávající modely pracují pouze s čísly o zachycených a pozitivních jedincích.

„Myslíme si, že se tady pohybuje asi o 30 procent více nakažených osob…Takže ta čísla se tam výrazně liší od reality. My tady máme maximálně minus 30 procent případů, které nejsou klinicky zřejmé,“ podotkl.

Zaveden bude nový systém tzv. chytré karantény.

„Jde o to, abychom skutečně měli přehled, kolik je tady jedinců, kteří nevykazují žádné příznaky, ale přesto onemocnění prodělali. Doposud se dominantně nabírali lidé, kteří byli buď kontaktem, a tam se to ne vždy dalo zjistit, a nebo to byli lidé, kteří byli klinicky nemocní. V inteligentní karanténě naroste počet těch, kteří příznaky nemají, ale byli v kontaktu s těmito lidmi,“ řekl.

„Predikce je taková, že kolem 15. dubna bychom se měli pohybovat někde kolem osmi až 13 tisíci případů. My si myslíme, že bychom mohli být někde kolem osmi až deseti tisíc v reálu k tomuto termínu,“ dodal.

K dnešnímu ránu bylo v ČR provedeno 60 990 testů, 61 lidí se vyléčilo a 40 osob v souvislosti s chorobou Covid-19 zemřelo. Potvrzených případů je 3 604.(pel)