Česko podle Bruselu porušilo své povinnosti, když odmítlo přijmout uprchlíky na základě povinných kvót. Rozhodl o tom evropský soud.

Česko spolu s Polskem a Maďarskem prohrály spor s Bruselem o povinné uprchlické kvóty. Odmítnutím migrantů země porušily právo Evropské unie (EU). Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie.

Soudci dospěli k závěru, že se země nemohly dovolávat toho, že odmítáním migrantů chránily svou vnitřní bezpečnost. Odmítli i argument, že systém byl nefunkční.

Protože ale přerozdělování uprchlíků podle povinných kvót již skončilo a rozsudek tedy nemůže zajistit nápravu, verdikt nebude mít podle právníků praktický význam.

Brusel zažaloval Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání povinných migračních kvót v lednu 2018. Slováci se nakonec bruselské žalobě vyhnuli tím, že nakonec přijali nevelkou skupinu žadatelů o azyl.

Program, na kterém se státy přes odpor ČR a dalších států shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září 2017. Předpokládal původně přesun až 160 tisíc lidí, ostatní státy si ale dosud převzaly jen 32 tisíc osob. (pel)

Povinná solidarita. Eurokomisařka přijela orodovat za přijímání migrantů do ČR

Německo připravuje nový mechanismus přidělování migrantů členským zemím EU