Babiš vyzval Trumpa, aby se inspiroval v ČR a zavedl v USA povinné nošení roušek na veřejnosti. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš poradil na dálku Donaldu Trumpovi, aby lidé v USA začali na veřejnosti povinně nosit roušky a chránili se tak před šířením koronaviru. Tento způsob boje s koronavirem označil předseda vlády za „český způsob“ řešení.

Babiš vyzval na Twitteru amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se inspiroval v ČR a zavedl v USA povinné nošení roušeky na veřejnosti.

Zdůraznil, že video vyzývající lidi k nošení roušek poslal většině evropských prezidentů a premiérů.

Babiš prezidentovi Trumpovi napsal, aby zkusil vyřešit problém s koronavirem „českým způsobem“.

Doplnil, že nošení obličejové roušky omezuje šíření viru o 80 procent a že ČR uložila občanům povinné používání roušky.

ANDREJ BABIŠ NAPSAL DONALDU TRUMPOVI:

Mr. President @realDonaldTrump, try tackling virus the Czech way. Wearing a simple cloth mask, decreases the spread of the virus by 80 %! Czech Republic has made it OBLIGATORY for its citizens to wear a mask in the public. Pls retweet. God bless America!

Epidemická situace v New Yorku se zhoršuje. Do týdne tam údajně dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů. Varoval starosta Bill de Blasio.

„Tady v New Yorku si připadáte jak za války,“ prohlásil de Blasio.

Stát New York je nyní nejvíce postiženým regionem v USA. Podle sobotních údajů tam bylo evidováno přes 52 tisíc nakažených koronavirem. Nejméně 728 lidí zemřelo, z toho 672 přímo ve městě New York. (sfr)