Schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích mezi státy se podle Leyenové ocitl v kritické situaci. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová chce co nejrychleji zrušit omezení pohybu mezi státy Evropské unie. Kvůli koronavirovým opatřením se totiž šéfka EK obává o soudružnost Evropské unie. Připravuje proto strategii, jak co nejrychleji omezení pohybu zrušit.

Schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích mezi státy se podle Leyenové ocitl v kritické situaci. Evropská komise proto připravuje společnou strategii, jak co nejrychleji zrušit omezení přeshraničního pohybu.

Nemá však přesnou představu o tom, kdy by omezení pohybu mezi státy mohlo být zrušeno.

Podle Leyenové uzavírání hranic jednotlivými členskými státy koronavirus nezastavilo, ale naopak uškodilo mnoha firmám a přerušilo dodavatelské řetězce v Evropě.

Pouze vnitřní trh unii přinesl takový blahobyt a sílu, uvedla šéfka EK.

Členské státy si prý už čím dál více uvědomují, že na tom budou lépe, jen když si budou vzájemně pomáhat.

„V nynější krizi spočívá také šance, že Evropa najde znovu samu sebe,“ podotkla Leyenová.

Ke zrušení omezení však podle Leyenové nesmí dojít příliš brzy, neboť by pak hrozilo riziko, že se virus znovu rozšíří.

„Na druhou stranu to musí jít co nejdříve, aby tím naše hospodářství zbytečně netrpělo. Důvěřujeme radám lékařů, ale také ekonomickým expertům, kteří se vyznají v dodavatelských řetězcích,“ zdůraznila Leyenová.

Leyenová poukázala na fakt, že Evropská rada svěřila komisi úkol vypracovat strategii na uvolnění přeshraničního pohybu i plán na hospodářskou obnovu.

„Na začátku jsme hleděli do propasti, ale rychle jsme spatřili v této krizi také pozitiva a soudržnost. Vidím mnoho povzbuzujících signálů toho, že Evropané poznávají, jak vzácné naše společenství je,“ dodala. (sfr)