Britská vláda v paralýze: Koronavirus zasáhl premiéra Johnsona. Do karantény budou muset i další ministři. (Foto: redakční koláž)

Britský premiér Boris Johnson se nakazil koronavirem. Johnson uvedl, že má jen mírné příznaky a že bude zemi v boji proti epidemii COVID-19 řídit dál z domácí karantény. Do izolace budou muset i někteří ministři a další úředníci, kteří byli s premiérem v uplynulých dnech v kontaktu. Pozitivně testován byl už i ministr zdravotnictví Matt Hancock.

„Během posledních 24 hodin se u mě projevily mírné příznaky a test na koronavirus byl pozitivní,“ napsal Johnson na twitteru.

Potvrdil, že je v karanténě s tím, že dál povede vládní boj s koronavirem a to prostřednictvím videokonferencí.

„Společně to porazíme,“ deklaroval Johnson.

Doplnil dále, že se u něho projevila zvýšená teplota a úporný kašel.

Vyzval také opětovně Brity, aby dodržovali opatření, která vláda zavedla v boji proti koronaviru.

Podle médií je možné, že kvůli kontaktu s nakaženým Johnsonem budou muset do izolace i někteří ministři, jako ministr financí či zdravotnictví.

Pokud by Johnson onemocněl a nemohl řádně vykonávat svoji funkci, převzal by podle prohlášení Downing Street jeho úkoly ministr zahraničí Dominic Raab.

Už ve středu bylo zveřejněno, že koronavirus zasáhl i následníka britského trůnu, prince Charlese. Také u něho se projevují jen mírné příznaky nemoci.

Charles je údajně v dobrém zdravotním stavu. Britská panovnice Alžběta II. se s princem Charlesem setkala naposledy ještě před datem, kdy mohl být poprvé infekční. (sfr)