OSVČ budou dostávat 15 tisíc Kč měsíčně po dobu omezení jejich podnikání kvůli koronaviru.

Stát podpoří osoby samostatně výdělečně činné, které musely omezit své podnikání kvůli koronavirovým opatřením vlády, 15 tisíc korun měsíčně. Kromě toho sněmovna schválila i odpuštění sociálních a zdravotních odvodů nebo pozastavení EET. Změny už podepsal i prezident Miloš Zeman.

„15 tis. Kč čistého pro každého živnostníka a ošetřovné pro OSVČ ve výši 13 tis Kč. Po odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění, odkladech plateb, kompenzacích mezd zaměstnanců a bezúročných úvěrech jsme na vládě projednali další nástroje podpory pro malé podnikatele,“ napsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na Twitteru.

Měsíční patnáctitisícový příspěvek dostanou pouze ti živnostníci, kteří mají příjmy jen z podnikání a na které dopadla vládní opatření kvůli zamezení šíření koronavirové pandemie.

Nově zaplatí stát živnostníkům i ošetřovné všem rodičům dětí do 13 let věku, kteří s ratolestmi museli zůstat doma v souvislosti s uzavřením škol.

Výše ošetřovného zůstane na 60 procentech redukovaného vyměřovacího základu, dva pečující se budou moci v péči o děti podle potřeby střídat.

Vláda bude OSVČ také kompenzovat mzdy jejich zaměstnanců v rámci schváleného kurzarbeitu.

Podnikatelé navíc budou moci od pondělí žádat o bezúročné úvěry s ročním odkladem splátek v programu COVID II. Žádosti by měly být přijímány do 15 milionů korun.

Schváleno bylo rovněž pozastavení EET. Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců elektronicky evidovat tržby, úředníci to nebudou kontrolovat.

Od pátku budou rovněž zmírněny zákazy prodeje a služeb. Nově se nebude vztahovat na zámečníky, opraváře nebo údržbáře. Omezeny nebudou ani myčky automobilů.