Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) předloží vládě upravený návrh státního rozpočtu se schodkem 200 miliard korun. (Foto: Twitter Alena Schillerová)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) plánuje na pondělním zasedání vlády navrhnout zvýšení schodku státního rozpočtu ČR na 200 miliard korun. Šéfka státní kasy to uvedla v České televizi. Je to podle ní nutné, protože škody pro ekonomiku se kvůli šíření koronavirové nákazy vyšplhají na desítky miliard. Původně vláda počítala s deficitem 40 miliard.

Schillerová chce posílit především nemocenské pojištění a kapitolu vládní rozpočtové rezervy s tím, že vláda by rozhodovala o každém mimořádném výdaji.

„My v této chvíli nevíme, jaké náklady budou na celou sérii opatření,“ řekla v rozhovoru pro ČT.

Ušetřit hodlá na ministerstvu obrany, kde s Lubomírem Metnarem vyjednala odložení nákupů za 3 miliardy korun.

Úspory 1,5 miliardy má pak přinést zrušení slev na jízdné pro studenty a důchodce.

„Ale zároveň nechceme jít tou politikou, jakou šly vlády za poslední krize, to znamená že se proškrtaly do krize další. Chceme posílit ekonomiku a udržet zaměstnanost,“ řekla.

Schillerová také podpoří odklad záloh podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění na půl roku. Při vyúčtování pojištění, které budou muset podnikatelé udělat příští rok, pak chce platbu minimálního pojištění podnikatelům odpustit. (pel)