Počet nakažených v Česku překročil tisícovku. V noci dorazily miliony ochranných pomůcek, které hasiči začali chystat na rozvoz do krajů. (Foto: Twitter HZS Pardubický kraj)

Počet nakažených koronavirem se vyšplhal na 1 047. Během soboty přibylo 158 nových případů. Do Česka v noci přiletěly 2 letadla z Číny, která dopravila miliony roušek a respirátorů. Ochranné pomůcky začali hasiči připravovat na rozvoz. 

„Chtěl bych rozptýlit obavy ohledně distribuce roušek z dnešní dodávky, situace je následující: 2,3 mil. roušek předáváme Ministerstvu zdravotnictví pro fakultní nemocnice, 2,9 mil. jde krajům, a ty budou zásobovat krajské nemocnice a další zařízení,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru.

Hasiče čeká přeprava přes 100 tun materiálu z letadla, které přistálo v Pardubicích, do všech krajů v republice tak, aby byly ochranné pomůcky co nejdříve distribuovány.

Ukrajinský letoun An-124 Ruslan přistál v noci na pardubickém letišti. Dovezl mimo jiné 2 miliony respirátorů nižších tříd a 5 milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví.

Chvíli poté v Praze přistál i druhý letoun společnosti China Eastern se 7 miliony roušek.

Oba náklady byly převezeny do skladu v Opočínku na Pardubicku, kde je hasiči začali chystat na převoz. (pel)

Kraje se obuly do Vojtěcha kvůli respirátorům. Česko v sobotu večer hlásilo 995 nakažených